Sommarlov

Sommarlov

tisdag 19 maj 2015

En rolig dag i Åbo

Igår kl 9.00 startade vi till Kakola reningsverk. Kakola reningsverk är Europas modernaste reningsverk.
Vi fick en rundtur av en som jobbade där och han pratade finska. Vi måste ha på oss reflexvästar och hjälmar. Reflexvästarna var enorma och räckte till knäna. Det var jätte rent och fint där inne. I den första bassängen, som var kemisk rening, luktade det vidrigt. I den andra bassängen fick vi trycka på knappar
som startade en maskin, som rengjorde vattnet. I nästa rum filtrerades vattnet med sand. Medan vi gick från rum till rum så fick vi se på en film om en vattenmolekyl som hette Oskar. När vi gick från reningsverket regnade det.
Efter det for vi till Forum Marinum. Där pratade guiden i alla fall svenska. Vi gick in i ett rum med massor av båtmotorer. En av motorerna hette Albin. En av motorerna hette nånting delfin. Guiden berättade att det var en gubbe som ägde de. Alla fungerade utom en som var en prototyp. De hade en utställning om gamla sverigebåtar. Vi tittade på gamla saker från kriget. Vi var på många båtar tex. Suomen Joutsen och Bore. På Bore åt vi mat och det var jätte gott. Efter maten letade vi efter en glasskiosk med vi hittade ingen på grund av det dåliga vädret så vi gick till Valintatalo. Vi hann just och just äta glassen innan taxin kom.


Bea, Matilda och Jennifer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar